Påskmys och besök på USÖ..

Publicerat: 2013-03-31 / 23:17:00 | Kategori: Allmänt
Hejhopp och glad påsk!

Vilja och jag har en lugn påskhelg med massa gottis. Vilja fick faktiskt ett helt eget påskägg av Dennis med massa små goda ben i. :) Så hon har varit så nöjd så.. Tyvärr har jag åkt på ögoninflammation under helgen och idag besökt USÖ. Lite oroad då det är tredje gången under ett år som jag har det. Det visade sig att det denna gång var en inflammation i hornhinnan. Fick med mig en hel massa ögondroppar hem som ska droppas så gott som varje timme fram tills på Tisdag då det blir återbesök. Skönt ändå att det inte var värre och jag är glad att jag sökte hjälp så fort det började krångla. Nu är det bara att hoppas på att det går över fort sen ska jag rådgöra lite med min optiker och se om jag kan nå fixa bättre linser. :)

Vilja mår fotsatt bättre och det är skönt att den där super jobbiga (jag skrev om sist) perioden inte var ihållande. Nåja, hon har enegri till tusen och testar mattes tålamod så gott som varje dag nu, men det är ju helt normalt i hennes ålder. :) Vi har fortsatt träna bilåkning, men hon mår fortfarande dåligt vid längre sträckor. Har provat lite allt möjligt, bland annat ge henne avkok på ingefära en stund innan vi åker vilket dämpat illamåendet något, men inte så värst mycket. Just nu sitter hon iallafall lös i framsätet vilket funkar bäst och jag har bestämt mig för att vi mest satsar på att åka och att hon helt enekelt får vänja sig. Jag hoppas atthela grejen har att göra med att hennes balanssinne inte är helt utvecklat och att det hela växer bort. :)

Förövrigt fortsätter hon växa både i kropp och sinne. Ska bada henne imorgon har jag tänkt (om jag är pigg och ögat vill hänga med) och försöka passa på att väga och mäta henne. Intressant att se hur mycket hon växt sen sist. Roligast är att ho npå allvar börjat upptäcka och utforska saker i omgivningen nu. Hon är en liten pipig fegis ibland och ibland tuffaste skällsmaskinen, haha. Appropå skällande jobbar jag fortfarande med hålla nere det så gått det går, men det är svårt ibland när Vilja tycker att det matte säger kan vi lyssna på en annan dag ;) Men det går ändå bra. :) Allra roligast är ändå att Vilja börjat förstå kommandon på ett annat sätt och hon är extremt lättlärd just nu. Jag försöker att begränsa mig och låta henne vila mycket - passitiviteten som sagt! Men det är svårt när hon själv är så villig att lära sig nya saker. :) Gjorde en liten kort filmsnutt på när vi tränar/latjar lite som min bror filmade förra veckan som jag ska försöka lägga upp i nästa inlägg! :) (Ska bara fatta hur man gör först!)

Så länge vill jag och Vilja önska er en fortsatt trevlig påsk! Nu blir det sängen. Godnatt!
/ Linnéa & Vilja


 

Jobbig period

Publicerat: 2013-03-14 / 15:22:00 | Kategori: Allmänt
Dags för lite uppdatering här!
 
Lilltjejen fortsatter att växa i rasande fart. Hon har haft en lite jobbig period nu, som jag tror hon är påväg ur.
Allt började med att Vilja började bli åksjuk i slutet av Januari. Det kom helt plötsligt, från ingenstans och från att hon åkt problemfritt i bilen ända sedan 8 veckors ålder och bara sovit i bilen. Hon fortsatte att vara lite åksjuk med det gick ändå att hantera. Sedan sista veckan på hundkursen skulle vi gå tisdag samt  torsdag och på tisdagen var hon sa åksjuk på vägen till kursen att vi fick stanna flertalet gånger på vägen in och hon mådde pyton verkligen. Väl inne på kursen var både hon och jag stressade och hon gick upp nå extremt i varv. Blev allt annat än en trevlig träning och det var en bekymrad matte och slutkörd valp som åkte hem den kvällen. Fick iallafall låna en spray av mina snälla kursledare med lugnande feromoner som jag kunde spraya i bilen för att Vilja skulle känna sig tryggare. Provade detta dagen därpa utan resultat. Vi åkte max 5 minuter i bilen och Vilja var helt förstord. Var så tråkigt och jobbigt att se henne. Vi fick ställa in sista kurstillfället. Tack och lov fick jag en massa bra råd av mina kursledare och jag misstänkte att Vilja var stressad. Någon gång under denna perioden visade även Vilja smått aggresiva tendenser mot sin bästa lekkamrat och jag började verkligen känna mig misslyckad som matte för stunden. På råd av mina kursledare så har Vilja fatt vila helt och hållet fran all typ av aktivering ca 1,5 vecka och nu mår hon mycket bättre igen. Vi har börjat om lite med bilen och nu har hon lyckats åka en liten bit med gott resultat utan illamående och vi har även jobbat med kontakten med andra hundar lite med goda resultat. Förmodligen var den där aggresiva sidan enbart ett test från hennes sida som inte visat sig igen. Nu har hon snarare visat undergivenhet i hundmöten, men som matte till första egna vovven är det lätt att oroa sig för minsta lilla ibland ;) Sist vi traffade basta kompisen så var Vilja ortoligt duktig och har som sagt börjat visa mer undergivenhet i hundmöten. Dock är hon lite osäker vilket jag vill jobba med i framtiden. Så nu börjar allt kännas bättre igen iallafall. Vilja är sitt vanliga jag och inte alls lika "studsig" som hon varit under den här stressade perioden. Men inget gott som inte har något ont med sig. Jag har lärt mig redan nu hur viuktigt det är för mig att inte ha för höga krav på henne, hon är trots allt fortfarande och länge än en liten bebis och jag har även lärt mig hur viktigt det är att "träna" passivitet. Framför allt med en sheltie har jag en aning om... ehrmm.. ;D